Deze groenblijvende, kaarsrechte boom kan in het algemeen tot 30 m hoog worden, met een stamdoorsnede van wel 70 cm. De vorm van de boom is smal kegelvormig tot zuilvormig. De takken zijn naar de uiteinden toe opgericht en hebben aan de onderkant een blauwige gloed. Vandaar dat de Servische spar ook vaak als ‘blauwspar’ wordt bestempeld.

Er zijn veel kerstbomen te koop die (vaak onterecht) de naam ‘blauwspar’ dragen. Eigenlijk doelt men met de naam ‘blauwspar’ op de Picea pungens, een boomsoort met scherp gepunte naalden die egaal van kleur zijn. In veel gevallen zegt men ‘blauwspar’, maar bedoelt men hiermee eigenlijk de Servische spar (Picea omorika).

De Servische spar komt van nature voor langs de rivier de Drina in het grensgebied van Servië en Bosnië. De plant heeft een voorkeur voor een vochtig en koel klimaat. Deze spar wortelt dieper dan de fijnspar en is daardoor stormvaster, waardoor de plant ook in kustgebied met een zeeklimaat aangeplant kan worden. Hij is ook beter bestand tegen luchtverontreiniging dan de fijnspar. Daarom is deze kerstboom-variant ook prima in Nederland te telen.

Bij ons op het kerstbomenland hebben we zowel de Servische spar (Picea omorika) als de blauwspar (Picea pungens), hoewel de Servische spar het veel beter doet op onze kleigrond dan de Picea pungens.

Onze kerstbomen van het land zijn verkrijgbaar met of zonder kluit. De prijzen voor het seizoen 2024 zijn nog niet bekend.